Θα μπορούσαμε να βρούμε πολλούς λόγους για να δικαιολογήσουμε ένα ταξίδι στη Βραζιλία. Ο πιο ουσιαστικός όμως έχει να κάνει με τη φιλοσοφία μας και αυτό σημαίνει άμεση επαφή και προσωπική σχέση με τους συνεργάτες μας. Και αυτό δεν είναι κάτι που αγοράζεται, αλλά κερδίζεται βήμα βήμα, χρόνο με το χρόνο.
Για μια φορά ακόμα λοιπόν βρεθήκαμε στη πρωτεύουσα της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, την επαρχία της Minas Gerais. Η Minas Gerais είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη έκταση καλλιέργειας καφέ στο κόσμο, σχεδόν 1,22 εκατομμύρια εκτάρια (12.200 στρέμματα), έκταση μεγαλύτερη από όλες τις υπόλοιπες της Κεντρικής Αμερικής και της Κολομβίας μαζί.
Το ταξίδι μας αυτή τη φορά κράτησε αρκετά, σχεδόν τρεις εβδομάδες, αλλά απέδωσε με το παραπάνω. Επισκεφτήκαμε 4 regions, 6 πόλεις, 9 διαφορετικές φάρμες, οδηγήσαμε 2.543 χιλιόμετρα. Μία επαρχία αλλά τόσο διαφορετικά τοπία, τόσες διαφορετικές συνήθειες και τόσο διαφορετικοί τρόποι καλλιέργειας. Πολλές φορές η επιλογή των lot ήταν εύκολη, καθώς η ποιότητα και τα στάνταρντ των συνεργατών μας είναι σταθερά και υψηλά, αλλά υπήρξαν και φορές που ήταν πολύ δύσκολο να αποφασίσουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε. Οι Βραζιλιάνοι παραγωγοί έχουν αλλάξει συνήθειες και πλέον πέρα από την ποσότητα καλλιεργούν και την ποιότητα, δίνοντας μας τα τελευταία χρόνια μερικούς εξαιρετικούς καφέδες. Στο φετινό Melhor Café 2019 (βραβείο για τον καλύτερο καφέ), η πρώτη 5αδα καφέδων είχαν βαθμολογία πάνω από 91 SCA. Σε αυτό το διαγωνισμό, που διοργανώνεται από το BSCA και την κυβέρνηση της Minas Gerais, είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ως international judges (διεθνείς κριτές).
Τα επόμενα φορτία μας φτάνουν σύντομα και σε αυτά κρύβονται και αρκετές εκπλήξεις!
- Λίγο πριν τη βροχή
- Δέντρο ποικιλίας Catuai. Αμέσως μετά τη βροχή, τα πρώτα άνθη κάνουν την εμφάνιση τους. Το ριζικό σύστημα αυτού του δέντρου είναι 12 ετών, αλλά με τη μέθοδο του stumping (το επονομαζόμενο κουτσουρεμα στα ελληνικά), αποκτά νέο κορμό αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα αλλά και τη ποιότητα.
- Το φυτώριο. Εδώ καλλιεργουνται τα δενδρύλια που θα μεταφυτευτούν στο χωράφι.
- Η αρχή ενός νέου καφεόδεντρου
- Συμμετείχαμε στη φύτευση των νέων δέντρων.
- Ένα τυπικό τραπέζι δοκιμών. Σε αυτή τη φάση, δοκιμάζονται όλα τα lot της συγκομιδής, κάνοντας μια πρώτη διαλογή
- Η δευτερη φάση των δοκιμών αφορά καφέδες που ξεχώρισαν.
- Ο ξενώνας στη Fazenda Pantano, που μας φιλοξένησε
- Μηχάνημα δόνησης για την πρώτη διαλογή των κόκκων. Εδώ ξεχωρίζουν οι κόκκοι από τα ξένα σώματα.
- Άνθη καφέ. Σε έξι μήνες περίπου, θα έχουν γίνει κατακόκκινα κεράσια.
- Δημιουργία νέου χωραφιού.