Ο θρύλος λέει ότι ο καφές ανακαλύφθηκε στα υψίπεδα της Αιθιοπίας, από έναν απλό βοσκό. Εκεί, κοντά στη περιοχή της Kaffa ορίζεται και με βάση τη βοτανολογική έρευνα, η πατρίδα της Cafea Arabica, του πιο διαδεδομένου γένους της οικογένειας… Το ταξίδι μας ξεκίνησε με σκοπό να επισκεφτούμε τη φημισμένη περιοχή του Yirgacheffe, στα νότια της χώρας. Ωστόσο, η αγαπημένη συνεργάτις μας, η Ελεάνα, μας έπεισε να δούμε το αληθινό πρόσωπο της Αιθιοπίας και του καφέ και έτσι ο τελικός μας προορισμός έγινε η φάρμα Kawo Kamino, στο περίφημο δάσος της Sheka.
Το δάσος Sheka έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Διατηρητέα Βιόσφαιρα (Biosphere Reserve) λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του τόσο στη βιοποικιλότητα όσο και στην επίδραση του στο κλίμα. Καλύπτει μια μοναδική βιογεωγραφική ενότητα που εκτείνεται από ψυχρά και πολύ υγρά υψίπεδα έως θερμές πεδινές περιοχές. Το δάσος εκτείνεται στις περιοχές Oromia και South West Ethiopia Region (πρώην SNNP).
Φωλιασμένο ανάμεσα στο καταπράσινο τοπίο της περιοχής Sheka, που φημίζεται για τη βιοποικιλότητα και τα βουνά με ομίχλη, το Kawo Kamino Coffee Farm έγινε το καταφύγιό μας για αυτήν την αιθιοπική περιπέτεια. Με τον αέρα εμποτισμένο με το γλυκό άρωμα των ανθών του καφέ, οι αισθήσεις μας ξύπνησαν, ανοίγοντας το δρόμο για μια αξέχαστη εμπειρία.
Ο δρόμος για να φτάσουμε εκεί, κάθε άλλο παρά εύκολος ήταν. Χρειάστηκε μια εσωτερική πτήση διάρκειας μία ώρας μέχρι το αεροδρόμιο της πόλης Gabela, στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν και από εκεί ξεκινούσε μια οδηγική περιπέτεια διάρκειας εννιά ωρών για μία απόσταση κάτι λιγότερο από διακόσια χιλιόμετρα. Οι προηγούμενες μέρες ήταν αρκετά βροχερές και ο (ουτως ή άλλως κατεστραμμένος) χωματόδρομος σε πολλά σημεία είχε γίνει βάλτος ή κομμάτια είχαν καταρρεύσει. Στη διάρκεια του ταξιδιού διασχίσαμε τρεις διαφορετικές περιοχές, όπου ελέγχονται από διαφορετικές φυλές και είχαμε συχνούς ελέγχους τόσο από το στρατό όσο και από την εκάστοτε πολιτοφυλακή. Είχε νυχτώσει όταν φτάσαμε στα όρια της φάρμας και μας ενημέρωσαν ότι από εκείνο το σημείο και μετά, θα πρέπει να συνεχίσουμε με τα πόδια γιατί τα αυτοκίνητα θα κολλούσαν.
Η διαμονή μας στο Kawo Kamino κράτησε για μια ολόκληρη εβδομάδα, επιτρέποντάς μας να βουτήξουμε βαθιά σε κάθε πτυχή της διαδικασίας παραγωγής καφέ. Το αγρόκτημα, το οποίο λειτουργούσε από μια στενά δεμένη κοινότητα, πρόσφερε μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το ταξίδι του καφέ, από τη στιγμή που τα κεράσια μαζεύονται με την ανατολή του ηλίου μέχρι και τις διαφορετικές επεξεργασίες που γίνονται στη φάρμα.
Η Kawo Kamino εξειδικεύεται στη honey επεξεργασία καθώς και σε κάποια experimental anaerobic. Πρόκειται για μία φάρμα η οποία εκμεταλλεύεται τον ήλιο για την ηλεκτρική της ενέργεια, τον ποταμό Gahamawo για το νερό και οτιδήποτε άλλο καταναλώνεται εντός της φάρμας, παράγεται και εκεί. Ειναι σχεδόν αποκομμένη από τον πολιτισμό (αρκετά μακριά από την κοντινότερη πόλη, χωρίς ηλεκτροδότηση και χωρίς σήμα στο κινητό!) και αυτό τους ανάγκασε να δημιουργήσουν μια αυτόνομη και αυτάρκη κοινότητα.
Η επίσκεψή μας δεν ήταν μια παθητική παρατήρηση αλλά μια ενεργή συμμετοχή στην περίπλοκη διαδικασία παραγωγής καφέ. Καθοδηγούμενοι από τους αγρότες, βυθιστήκαμε στην τέχνη της συλλογής των σωστών κερασιών, ανακαλύπτοντας ότι πολλές φορές η εξ αποστάσεως γνώση έχει διαφορές από την πραγματικότητα. Διαπιστώσαμε επίσης πόσο δύσκολη είναι η σωστή διαλογή των κατάλληλων κερασιών και ο διαχωρισμός τους σε ποια θα γίνουν washed, ποια natural και ποια θα κρατηθούν για πιο ιδιαίτερες επεξεργασίες. Μοιραστήκαμε μαζί τους στιγμές της ημέρας, το λακωνικό γεύμα τους, ένα κομμάτι από το σπογγώδες injera μέχρι τον φρεσκοκομμένο καφέ που κάθε φορά τον παρασκεύαζαν με μια ιδιαίτερη τελετουργία. Προερχόμενες από τοπικά υλικά, οι γευστικές μας εμπειρίες ήταν απόδειξη της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς που καθορίζει την περιοχή.
Η στιγμή της αναχώρησης μας και του αποχωρισμού από τους ανθρώπους που μας φιλοξένησαν επί μια εβδομάδα, ήταν πιο δύσκολος από ότι φανταζόμασταν. Ο χώρος, με την πρωτόγονη αισθητική του, τις άπειρες δυσκολίες, με τα πολλά απλά αλλά επώδυνα προβλήματα που παρουσιάζονται για τον σύγχρονο άνθρωπο της Δύσης, έμοιαζε να είναι περισσότερο οικείος από ότι θα περίμενε κανείς. Καθώς αποχαιρετούσαμε τα βουνά που καλύπτονται από την ομίχλη οι απόηχοι της επίσκεψης μας στο Kawo Kamino τριγυρνούσαν στο μυαλό μας.
Αυτή η καθηλωτική εμπειρία, από την πρακτική συμμετοχή στην παραγωγή καφέ έως την απλότητα της αγροτικής ζωής, άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι. Το ταξίδι μας δεν έγινε απλώς ένα ταξιδιωτικό, αλλά μια βαθιά εκτίμηση για την αφοσίωση και την τέχνη πίσω από κάθε φλιτζάνι αιθιοπικού καφέ, ένα ταξίδι που θα κουβαλάμε μαζί μας πολύ καιρό αφότου η ομίχλη έχει καθαρίσει από τα Highlands.