Η Βραζιλία αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα καφέ. Ειδικά για μας τους Έλληνες, η Βραζιλία είναι ίσως η σημαντικότερη χώρα προμηθευτής, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των χαρμανιών μας, είτε για ελληνικό είτε για εσπρέσο, έχεις ως βάση βραζιλιάνικους καφέδες. Για ένα δεκαήμερο ταξιδέψαμε και επισκεφτήκαμε τους συνεργάτες μας στην περιοχή της Minas Gerais.
Minas Gerais στα ελληνικά σημαίνει «γενικά ορυχεία», λόγω των πάρα πολλών ορυχείων με πολύτιμους λίθους στη περιοχή. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Βραζιλίας και η πρώτη σε παραγωγή καφέ, έχοντας περίπου το 50% της συνολικής βραζιλιάνικης παραγωγής. Θεωρείται η καλύτερη περιοχή, με πολύ πλούσιο έδαφος, ιδανικά υψόμετρα και κλίμα. Η προσέγγιση μας στην αγορά της Βραζιλίας έχει πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό. Η ποιότητά των βραζιλιάνικων καφέδων έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια και οι παραγωγοί δίνουν μεγαλύτερη βάση στα προφίλ και τη σταθερότητα τους. Οι ποσότητες είναι πραγματικά τεράστιες (2,9 εκ. τόνοι για το 2018), οπότε είναι εύκολο να βρεις σχετικά κάλους και με παρόμοια χαρακτηριστικά καφέδες σε ένα τραπέζι δοκιμών. Ωστόσο το ρίσκο εδώ είναι η επαναληψιμότητα αυτών των καφέδων χρόνο με το χρόνο.
Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον (και χρήσιμο) να δουλεύεις με συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένα projects, χτίζοντας έτσι μακροχρόνιες σχέσεις και έχοντας άμεση επαφή με τους καφέδες σε βάθος χρόνου και όχι κάθε χρονιά ξεχωριστά. Να μπορούμε να παρακολουθούμε από κοντά, να προτείνουμε βελτιώσεις ή αλλαγές και ταυτόχρονα να λαμβάνουμε και νέα γνώση. Το πιο σημαντικό όφελος ωστόσο είναι η σταθερότητα του καφέ αλλά και η ιχνηλασιμότητα του μέχρι το plot. Έτσι μπορούμε να επέμβουμε και να διορθώσουμε ή να βελτιώσουμε αυτά που αναζητούμε. Είναι σίγουρα πιο επωφελές και για όλα τα μέρη.
Το τέλος του ταξιδιού μας, μας έφερε στη πρωτεύουσα της Minas Gerais, στο Belo Horizonte. Κάθε χρόνο διοργανώνεται η λεγόμενη «Semana Internacional do Café»,η Διεθνής εβδομάδα του Καφέ, όπου λαμβάνουν μέρος οι μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες, κρατικοί φορείς και εταιρείες που έχουν σχέση με το καφέ, αλλά και απλοί καλλιεργητές. Η φετινή έκθεση φιλοξένησε τα παγκόσμια πρωταθλήματα του SCA σε Brewers Cup, Cup tasters, Coffee and Good Spirits και Latte Art. Παράλληλα έγινε και το πρώτο auction για Robusta, όπου εκεί είδαμε πραγματικά εξαιρετικές παρτίδες. Για δεύτερη χρονιά ο υπεύθυνος του τμήματος Quality Control της εταιρείας μας, ήταν honored
guest judge στον ετήσιο διαγωνισμό για τον «Melhor café 2018». Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που αναδεικνύει τον καφέ της χρονιάς από τα lots που δεν πρόλαβαν να είναι έτοιμα κατά την διαδικασία δηλώσεων του Cup of Excellence. Η Βραζιλία πάντα είχε τη προσοχή μας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια δείχνει να επενδύει όχι μόνο στη ποσότητα, αλλά και στη ποιότητα. Είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις.