Honduras..
Λίγα λόγια για τη χώρα..
Η Ονδούρα βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική με έκταση 112.090 τ.χλμ. και πληθυσμό 9.745.149 κατοίκους. Aν και είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα μπανάνας στον κόσμο, παραμένει μια φτωχή χώρα που κάνει όμως βήματα ανάπτυξης με τον τουρισμό. Στην Ονδούρα ανήκουν τα Νησιά Μπαΐα, μια περιοχή γνωστή για τα κοράλλια της και τις παραλίες.
Η παραγωγή καφέ ξεκίνησε τον 19ο αι., στην αρχή η παραγωγή ήταν πολύ μικρή και ο καφές χρησιμοποιούνταν κυρίως για εγχώρια κατανάλωση, αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς και εξαγωγής. Φτάνοντας στο 2011 η Ονδούρα ήταν η νο.1 παραγωγός καφέ της Κεντρικής Αμερικής.
Το ταξίδι..
Φτάνοντας στο Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας και το μεγαλύτερο βιομηχανικό της κέντρο είχαμε τη χαρά και την τιμή να δοκιμάσουμε μερικούς από τους καλύτερους καφέδες της φετινής εσοδείας, αφού συμμετείχαμε στο πάνελ των διεθνών κριτών στον διαγωνισμό του Cup of Excellence. Περάσαμε μια εβδομάδα με πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους από όλο τον κόσμο, σε μαραθώνιους γευσιγνωσίας για το φετινό διαγωνισμό. Mετά από 5 ημέρες ατελείωτων δοκιμών ανακηρύχθηκαν οι φετινοί νικητές σε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση, όπου παρευρέθηκαν όλοι οι παραγωγοί με τις οικογένειές τους.
Μετά το πέρας του διαγωνισμού Cup of Excellence Honduras 2023, συνεχίσαμε το ταξίδι μας με τις επισκέψεις σε φάρμες.
Πρώτος σταθμός η Santa Barbara! Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ετοιμάσει μια μεγάλη γιορτή για τους κριτές του Cup of Excellence. Mας υποδέχτηκαν με την τοπική μπάντα που είχαν ετοιμάσει ευφάνταστες χορογραφίες και ξεκινήσαμε να παίρνουμε το μονοπάτι για τις φάρμες. Εκεί συναντήσαμε πολλούς παραγωγούς που μας εξήγησαν τις μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής, τις ποικιλίες που καλλιεργούν και τον τρόπο ζωής τους. Με χαρά αντιληφθήκαμε πως έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα και αλληλοβοηθούνται στις διάφορες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν. Έπειτα, μας είχαν ετοιμάσει ένα γεύμα στο σχολείο του χωριού που είχαν επιμεληθεί οι οικογένειες των παραγωγών με μεγάλη φροντίδα και τα παιδιά μας ξενάγησαν στο ‘χώρο τους’. Η εκδήλωση έκλεισε με μερικούς παραδοσιακούς τραγουδιστές και μια τιμητική απονομή για τους παραγωγούς που έχουν προσφέρει χρόνια τώρα πολλά στην κοινότητά τους, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Δεν παρέλειψαν να τιμήσουν και όλους τους κριτές που ταξιδέψαμε από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η Santa Barbara φημίζεται για τους καφέδες με υψηλά scores και τη διαχρονικότητα στους νικητές του COE.
Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε να επισκεπτόμαστε τους συνεργάτες μας Cohorsil στο Siguatepeque.Ξεκίνησαν την ξενάγηση από το dry mill, όπου εξάγεται και ο καφές. Μετά την περιήγηση και την επίβλεψη όλων των διαδικασιών που ακολουθούν και αφού πετύχαμε την ώρα που φόρτωναν το κοντέινερ που προορισμό είχε τις αποθήκες της εταιρίας μας, κάναμε γευσιγνωσία στις φρέσκες παρτίδες και επιλέξαμε μερικούς εξαίσιους καφέδες. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη φάρμα τους που χρησιμοποιούν ως πρότυπο και εκπαιδεύουν τους παραγωγούς που συνεργάζονται με τα best practices για την καλλιέργεια, το κλάδεμα, τη συγκομιδή για τις διάφορες ποικιλίες (traditional & exotical) ή την πιθανή αντικατάσταση δέντρων εάν αυτό απαιτείται. Τέλος, περάσαμε από τα wet mills που κάνουν τις πλυμένες επεξεργασίες των καφέδων. Η πλειοψηφία των καφέδων που παράγουν είναι καφέδες πλυμένης επεξεργασίας, με μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό φυσικής επεξεργασίας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πήραμε το δρόμο προς τη Marcala και τους άλλους μας συνεργάτες στην Comsa. Mετά από μια πολύ ωραία διαδρομή με γοητευτικά τοπία δυόμιση ωρών φτάσαμε στα γραφεία & Dry Mill της εταιρίας.
H ομάδα είχε προετοιμάσει ένα μεγάλο τραπέζι με πολλούς -διαφορετικούς καφέδες που πραγματικά μας ενθουσίασε. Μετά από μια συζήτηση για την επιτυχημένη συνεργασία μας και το μέλλον, ήταν ώρα για ξεκούραση. Μεταφερθήκαμε σε ένα υπέροχο μέρος με μοναδική θέα και καταπληκτικούς ανθρώπους. Το επόμενο πρωί ξυπνήσαμε από τους ήχους της φύσης και των πουλιών και ξεκινήσαμε για τις φάρμες και μερικούς από τους παραγωγούς που συνεργάζονται. Στο δρόμο κάναμε στάση στο σχολείο που έχουν δημιουργήσει για τα παιδιά των μελών τους, ένα σύγχρονο σχολείο, όπου τα παιδία διδάσκονται σε μικρές ομάδες με διαδραστικές μεθόδους επιδιώκοντας την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της παρατήρησης & της ανάλυσης.
Η Comsa συνεργάζεται με 1163 μικροπαραγωγούς, τους επιβλέπουν, βοηθούν & στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και επιτυγχάνουν μοναδικά αποτελέσματα. Από τις δικές μας επισκέψεις σε κάποιους από αυτούς είδαμε πως ακολουθούν τα best practices.Πολλοί από αυτούς έχουν μικρά wet mills στις αυλές των σπιτιών τους για τις διάφορες πειραματικές επεξεργασίες που ακολουθούν. Αφού μας έδειξαν τη φιλοξενία τους στο μέγιστο βαθμό, συνεχίσαμε την περιήγησή μας σε άλλους παραγωγούς για νέες συνεργασίες,αναζητώντας πάντα τους καλύτερους καφέδες για να προσφέρουμε στους πελάτες μας για τις ανάγκες της πολύ απαιτητικής αγοράς μας!
Νωρίς το πρωί της επομένης ξεκινήσαμε από τη Μarcala για το San Pedro Sulas και το αεροδρόμιο, έχοντας στις αποσκευές μας τα καλύτερα συναισθήματα για τους ανθρώπους που γνωρίσαμε, τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε και τους καφέδες που επιλέγουμε για εσάς!