#directrelationscoffee
Για εμάς η Βραζιλία είναι χώρα πρωταρχικής σημασίας και επενδύουμε ανάλογα στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους που βρίσκονται στην παραγωγή. Αυτό αποδεικνύουν οι βαθιά πίσω στο χρόνο συνεργασίες μας και αυτό θέλαμε να ενισχύσουμε με το φετινό μας ταξίδι.
Ο Γιώργος και η Πέννυ επισκέφθηκαν κάποιους από τους προμηθευτές μας στο Minas Gerais, επισκέφθηκαν τις φάρμες που συνεργαζόμαστε καθώς και τις εταιρείες για τη διασφάλιση της ποιότητας των καφέδων που αγοράζουμε, αλλά και τη δημιουργία νέων project.
To ταξίδι μας ξεκίνησε με την επίσκεψη στην αποθήκη των CarmoCoffees, ένα πραγματικό στολίδι, γευσιγνωσία για calibration με την ομάδα τους στους καφέδες που ήδη έχουμε στη λίστα μας και σε νέους καφέδες περιορισμένης παραγωγής και υψηλών προδιαγραφών. Συνεχίσαμε με την επίσκεψη στη φάρμα Sertao που παράγει εξαιρετικά σταθερούς καφέδες με γλυκά χαρακτηριστικά και ήπια μηλική οξύτητα, όπως και τη φάρμα Irmas Pereira που οι γυναίκες της οικογένειας έχουν αναλάβει την παραγωγική διαδικασία.
Επόμενος μας σταθμός η πόλη της Guaxupe και η επίσκεψη στην Exportadora de Guaxupe. Tηρώντας το ίδιο πρωτόκολλο με την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις τους και επίβλεψη λειτουργίας των διαδικασιών επεξεργασίας του καφέ και προετοιμασίας για εξαγωγή, σειρά είχε η γευσιγνωσία με την ομάδα τους. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε την ‘ίδια γλώσσα’ με τους συνεργάτες μας για να μπορούμε να επικοινωνούμε εύκολα τη ζήτηση στους καφέδες που προσφέρουμε στην αγορά μας. Οι συνεργαζόμενες φάρμες και οι ιδιόκτητες μας εξέπληξαν θετικά για την οργάνωση και την εφαρμογή τεχνικών και διαδικασιών απόλυτα συνυφασμένων με την βιωσιμότητα. Πολλές από τις φάρμες στη Βραζιλία ασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες για να μπορούν να είναι βιώσιμες και να έχουν εισοδήματα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι λοιπόν είδαμε και τις εγκαταστάσεις με τις αγελάδες και το εργοστάσιο γάλακτος που στεγάζεται μέσα στη φάρμα.
Συνεχίζοντας και σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Guaxupe, μας περίμεναν δύο πολύ ευχάριστες και παραγωγικές ημέρες στον Monte Alegre, έναν ακόμα μακροχρόνιο συνεργάτη μας. Πέρα από τα καθιερωμένα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι τεχνικές και η τεχνογνωσία για την επιλογή της κατάλληλης επεξεργασίας σύμφωνα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε lot με μελέτη σε διαφορετικά στάδια στο κεράσι του καφέ.Οι φάρμες του Monte Alegre ξεχωρίζουν για τον τρόπο διαχείρισης και φυσικά την μοναδική ποιότητα διαχρονικά.
Το ταξίδι μας συνεχίστηκε και σε νέους πιθανούς συνεργάτες, καθώς πάντα αναζητούμε το καλύτερο δυνατό, περισσότερες πληροφορίες θα δώσουμε τον επόμενο καιρό.
Αν θα έπρεπε να πούμε με μια λέξη ένα χαρακτηριστικό για τους καφέδες της Βραζιλίας θα ήταν ‘ποικιλία’. Είναι πολύ ενδιαφέρον πόσο διαφορετικά προφίλ μπορείς να βρεις στην ίδια χώρα που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Τον επόμενο καιρό θα είναι διαθέσιμοι στη λίστα μας microlots με φρουτένια, αρώματα λουλουδιών ή γλυκά χαρακτηριστικά όπως μελάσα, μαύρη ζάχαρη και καραμέλα.