Στις πλαγιές του Silla del Pando, στο περίφημο Volcan του Παναμά, βρίσκεται μια φάρμα που θυμίζει έντονα Ελλάδα, η Finca Kalithea. Οι ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτες της έδωσαν το πιο κατάλληλο όνομα αφού η θέα από τα 1800μ που βρίσκεται η φάρμα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Μπροστά απλώνονται τα δάση της Nueva California και της Santa Clara, ενώ το βλέμμα φτάνει μέχρι τις οροσειρές της Κόστα Ρίκα. Πίσω δεσπόζει το ηφαίστειο Baru.
Σε αυτήν την περιοχή καλλιεργούνται μερικοί απο τους καλύτερους καφέδες παγκοσμίως. Το κλίμα είναι ιδανικό, το έδαφος πλούσιο και οι ποικιλίες, κυρίως η Gesha, έχουν βρει το κατάλληλο περιβάλλον για να δώσουν ότι καλύτερο έχουν.
Η φάρμα Kalithea βρίσκεται στα 1.753 μέτρα υψόμετρο και έχει έκταση 125 στρέμματα. Εδώ έχουν φυτετυτεί ποικιλίες που είναι κατάλληλες για τόσο μεγάλο υψόμετρο όπως οι Gesha, Pacamara και Caturra. Τα καφεόδεντρα περιβάλλονται από φυσικό τροπικό δάσος, περσικές λεμονιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Οι άνεμοι που πνέουν πάνω από τα βουνά από τα βόρεια δημιουργούν μια λεπτή ομίχλη (bajareque) που λειτουργεί ως ένα τεράστιο κλιματιστικό και επιβραδύνει την ωρίμανση των κερασιών καφέ συμβάλλοντας, τελικά, σε πιο γλυκά και πολύπλοκα γευστικά χαρακτηριστικά.
Το 2015, η Finca Kalithea με τη Caturra Washed κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Best of Panama, ενώ οι Gesha και Pacamara natural κερδίζουν συνεχώς διακρίσεις.
Ο καφές έφτασε στον Παναμά τον 19ο αιώνα από Ευρωπαίους μετανάστες, περίπου 50 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας απο την Ισπανία. Αυτοί εγκαταστάθηκαν στην επαρχία Chiriqui (Κιρικί), στο δυτικό άκρο της χώρας. Σήμερα υπάρχουν δύο αυτόχθονες φυλές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή καφέ που προέρχονται από το Chiriqui – οι Ngobe και οι Bugle.
Τρεις είναι οι βασικές περιοχές παραγωγής καφέ που κυμαίνονται σε υψόμετρο από 1.000 έως 1.800 μέτρα, με το Boquete να είναι η παλαιότερη και πιο γνωστή. Εκτός από το Boquete, η περιοχή του Volcán βρίσκεται στις απότομες, νοτιοδυτικές πλαγιές του Volcán Barú. Τέλος, το Renacimiento είναι η λιγότερο γνωστή περιοχή λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας του. Μερικοί σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιότητα, ειδικά για το Boquete και το Volcán, είναι οι καλές υποδομές μεταφοράς και επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικών washing stations και dry mills. Το terroir του Παναμά είναι μοναδικό με ορεινές περιοχές και ηφαιστεικά εδάφη, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, ο συνδιασμός των οποίων δημιουργεί πολλά διαφορετικά μικροκλίματα.
Η παραγωγή καφέ του Παναμά είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής. Το 2018, η χώρα εξήγαγε μόνο 60.000 σάκους – ένα μικρό ποσό αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν αγροκτήματα στη Βραζιλία που παράγουν την ίδια ποσότητα.
Το ηφαιστειακό έδαφος του Παναμά, το υψόμετρο και οι κλιματολογικές συνθήκες προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την παραγωγή specialty καφέδων. Πράγματι, λόγω αυτού του ιδανικού περιβάλλοντος και της φήμης για την ποιότητα, οι αγρότες επέλεξαν να φυτέψουν υπέροχες ποικιλίες όπως Caturra, Bourbon, Pacamara και φυσικά η Gesha, η οποία βοήθησε να τοποθετηθεί ο Παναμάς στον χάρτη του Specialty Coffee.
Η ποικιλία Gesha είναι συνηφασμένη με τον Παναμά. Πέρασε στη χώρα από την Κόστα Ρίκα, ωστόσο προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Αιθιοπίας. Οι καλλιεργητές γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία απέδιδε ιδιαίτερα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά και έτσι άρχισαν να την επεξεργάζονται μόνη της. Με τα χρόνια, ανέπτυξαν και νέες μεθόδους επεξεργασίας, με αποτέλεσμα μερικοί απο τους ακριβότερους καφέδες στο κόσμο να είναι Panama Gesha.