Παρά το γεγονός ότι τα καφεόδενδρα προέρχονται από την Αφρική, εντούτοις μόλις το ένα δέκατο της παγκόσμιας παραγωγής εξακολουθεί να παράγεται στην Αφρική. Η Αιθιοπία, η Ουγκάντα, η Κένυα και η Τανζανία είναι ορισμένες από τις μεγαλύτερες παραγωγούς καφέ αν και καλλιεργείται και σε πολλές άλλες περιοχές.
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Regions: Sidama, Sidamo, Yirgacheffe, Harrar, Limu, Djimmah, Lekempti, Wonango, Guji
Common Varieties: Heirloom Ethiopian varieties including Gesha, Djimmah and others
Process: Washed, Natural
Grading: 1–9 (Gr 3–9 commercial, Gr 1–2 specialty)
Harvest Period: November–February
ΚΕΝΥΑ
Regions: Muranga, Nakuru, Nyeri, Bungoma, Kiambu, Kirinyaga
Common Varieties: SL-28, SL-34, Batian, K7
Process: Washed, typically a washed process with an additional soak lasting from 12–72 hours
Grading: PB, AB, AA
Harvest Period: October–December/January (main, or late crop) & March–June/July (fly or early crop)
ΚΟΝΓΚΟ
Regions: North-Kivu, South-Kivu, Ituri
Common Varieties: Bourbon, Bourbon Mayaguez, other Bourbon derivatives
Process: Washed, Semi-Washed
Grading: K3, K4, K6, K7 for Arabica & HTM N/M, N/I, C/M for Robusta
Harvest Period: March–June (main) & September–October (fly crop)